Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Submit your paper to J Biol Methods today!
Photo
- - - - -

Cloning a 17 kb contruct


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Uvcell

Uvcell

    member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
0
Neutral

Posted 19 April 2015 - 07:36 PM

Hi!

I'm trying to subclone a contruct from pBluescript to a agrobacterium vector (this one is ~11 kb) using the sites PuvII from the pBluescript and SmaI from the agrobacterium vector (both blunt ends). the final construct will be 17 kb. I tried a lot; but I never get colonies on plate.

I'm using e.coli top10 cells and using heat-shock as transformation method.

 

what is going wrong? any suggestion? 

thanks in advance :)



#2 phage434

phage434

    Veteran

  • Global Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,670 posts
282
Excellent

Posted 20 April 2015 - 01:58 AM

Most likely: competent cells are low efficiency

Next: Bad DNA (impurities, not there, UV damaged)...

Next: Ligation conditions (buffer bad, too much DNA)



#3 Curtis

Curtis

    Metaller Scientist

  • Global Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,174 posts
63
Excellent

Posted 20 April 2015 - 01:59 AM

For a 17 kb plasmid you'd better use elecro-competent cells, not chemical competent cells, specially if you made the chemical competent cells yourself in the lab. Home made competent cells are not always as efficient as you expect them to be.






Home - About - Terms of Service - Privacy - Contact Us

©1999-2013 Protocol Online, All rights reserved.