Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Submit your paper to J Biol Methods today!
- - - - -

Western not working

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 dr dastardly

dr dastardly


  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 03 July 2013 - 09:12 AM

We've got some serious and weird problem with our western blots. All our western blots have stopped working. It's not the gel or transfer as we get good staining on the membrane by ponceau. It's also happening for all our primary antibodies, not one, so it's unlikely to be that. We've got a new secondary HRP and new ECL reagent. The westerns give no signal on film - then give a good signal and then give no signal - all with no warning or any reason I can think of. Has anyone got any ideas?

#2 almost a doctor

almost a doctor


  • Active Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 246 posts

Posted 03 July 2013 - 09:36 AM

Maybe the HRP of your secondary antibody is knackered? A quick way to test this is to prepare 1ml ECL in a 1.5ml tube, go to the dark room and add a bit of Ab (1µl neat, or a low dilution), You should see light with the naked eye (remember to be in the dark). If this doesn't work something is wrong either with the HRP or the ECL.

Hope this helps... is a very quick test and fun Posted Image

edit: Also (though less fun), check the pH of your wash and incubation buffers as this might affect the antibodies, and I assume this is common for all your westerns not working.

Edited by almost a doctor, 03 July 2013 - 09:37 AM.

#3 bob1


    Thelymitra pulchella

  • Global Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,459 posts

Posted 03 July 2013 - 12:22 PM

Also check that your fridge is still running - having antibodies at room temp for a while will stop them working quite effectively.

#4 dr dastardly

dr dastardly


  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 04 July 2013 - 02:01 AM

Cheers guys - already checked the HRP - works fine on some TMB and the fridge is fine. Buffers is a good point - I'll try that. Not sure if it could be as their all commercially bought in, but I'll grab for anything at the moment!

#5 mdfenko


    an elder emeritus

  • Awaiting Authorisation
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,250 posts

Posted 04 July 2013 - 08:49 AM

make sure there's no azide with the secondary.
talent does what it can
genius does what it must
i do what i get paid to do

Home - About - Terms of Service - Privacy - Contact Us

©1999-2013 Protocol Online, All rights reserved.