Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Submit your paper to J Biol Methods today!
Photo
- - - - -

Non-specific bands and fuzzy bands


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 moerae

moerae

    Enthusiast

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 88 posts
0
Neutral

Posted 17 July 2012 - 08:23 PM

Hi all,

I'm trying to see whether an antibody targeting a rat protein would cross-react with the zebrafish equivalent and save me a lot of hassle. I've done the Western with different dilutions of the primary antibody (1:100, 1:250, 1:500 -- the recommended concentration is 1:100; used 1:20,000 secondary antibody)) and have run a rat tissue control as well as a zebrafish sample and there's a lot of non-specific bands even for the rat tissue sample (and they are bright!), which doesn't inspire much confidence. Is there any way to decrease the amount of non-specific bands showing up? I blocked with 5% skim-milk powder for 4 hours and probed with primary antibodies overnight (should I cut down on that?). Probed with secondary for 1 hour and developed the blot.

Another thing is that the bands are quite fuzzy. I have no idea why that is. Is there any way to fix that too? I make my own 12% SDS-PAGE gels with 4% stacking, and run them using Tris-glycine buffer at 200V. My transfer buffer contains Tris, glycine, methanol and 0.03% SDS, and I transfer for 1 hour at 100V onto PVDF membrane.

Attached Thumbnails

  • labelled diagram.jpg


#2 bob1

bob1

    Thelymitra pulchella

  • Global Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,627 posts
389
Excellent

Posted 20 July 2012 - 12:13 AM

The ways to decrease non-specific binding are - dilute further, run less protein, try different blocking agents, wash more and/or under more stringent conditions (more detergent, lower or higher salt). You can also incubate with the primary for a shorter time.

You bands don't look particularly fuzzy to me, but if you run a bit slower (try 120 V) and perhaps a higher percent gel may help.




Home - About - Terms of Service - Privacy - Contact Us

©1999-2013 Protocol Online, All rights reserved.