Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Submit your paper to J Biol Methods today!
Photo
- - - - -

Help with ligation

ligation transformation

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 fmoafi

fmoafi

    member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
0
Neutral

Posted 18 January 2012 - 02:55 AM

Hi everybody,
I have double digested my pSUPER vector with bglII and Xho I, I run on the gel and the digestion appeared to be working well. but when I do ligation followed by transformation, I do not get any growth. I am sure nothing is wrong with ligation procedure because I did the transformation with an old digested vector and it did work there and I got colonies. It appears that something is wrong with the vector I made, it just doesnt work, I do not know if it is due to damage by UV while I was extracting the vector from gel. By the way I used the restriction enzymes from two different companies can any one help?

#2 joy123

joy123

    Veteran

  • Active Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 105 posts
3
Neutral

Posted 28 February 2012 - 02:23 PM

I formerly experienced failure with ligation, and it was probably because the insert was too long. I suggest you confirm your ligation step first before transformation. You may do it by cutting with enzyme and check the band size.

#3 Makosad

Makosad

    member

  • Active Members
  • Pip
  • 18 posts
0
Neutral

Posted 01 March 2012 - 01:27 AM

try to heat the vector and insert separately at 50 degrees for a couple of minutes, that helps sometimes to arms of vectors free and accessible for efficient ligation.





Home - About - Terms of Service - Privacy - Contact Us

©1999-2013 Protocol Online, All rights reserved.