Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Submit your paper to J Biol Methods today!
Photo
- - - - -

Topo directional cloning


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 kb_012

kb_012

    member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
0
Neutral

Posted 18 October 2010 - 07:14 PM

Hi,
I've been trying for months now to produce 3 separate clones using the pENTR/D-TOPO directional cloning kit from invitrogen with absolutely no success. I would any and all input on the subject. Here we go
1. PCR using Pfu polymerase fragment (1kb - 1.5kb) using double checked primers with cacc- immediately before the ATG
2. gel extract and purify (promega wizard kit)
3. have followed this with ethanol precipitation
4. measured A260 and calculated DNA concentration of PCR product to calculate 1:1 molar ration vector to insert
5. performed TOPO cloning protocol and transformation (using both Mach1 and Top10 cells - very gently)
6. here's the tricky party - get HUNDREDS of colonies
7. Culture, miniprep and digest with Not1 (which doesn't cut any of my inserts) (used a cut empty vector as comparison)
8. - NO INSERT!!!! all bands are the same size as the cut entry vector (although the last one I did had all bands at 1.5kb and the cut empty vector at 2580kb - go figure)

about to attempt pCR8/GW/TOPO upon receipt of new primers but this is really doing my head in.
I have my heart set on the TOPO system for ease of use of downstream projects i.e. expression of gene in mammalian and bacterial cells, protein purification, site-directed mutagenesis etc. so I REALLY want this to work.

If anyone had any hints or tips I'd be most appreciative

#2 Curtis

Curtis

    Metaller Scientist

  • Global Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,113 posts
59
Excellent

Posted 26 October 2010 - 05:45 AM

I worked with TOPO long ago but this happens a lot that you get colonies and there is no insert, it can have several reasons. Usually when I get many colonies (lawn growth) I know there is no insert. what concentration is your antibiotic? Do you have any other vector to clone into and compare? I got pJET from fermentas, it works fine.

Edited by Curtis, 26 October 2010 - 05:47 AM.





Home - About - Terms of Service - Privacy - Contact Us

©1999-2013 Protocol Online, All rights reserved.